yevrokomisiia-khoche-peredaty-ukraini-miliardy-yevro-prybutkiv-z-zamorozhenykh-aktyviv-rf-zmi

Єврокомісія хоче передати Україні мільярди євро прибутків з заморожених активів рф - ЗМІ

 • 30991 переглядiв

Європейська комісія планує запропонувати конфіскувати 15-20 мільярдів євро прибутку від російських суверенних активів, заморожених в Європі, до 2027 року на підтримку України, але деталі того, як ці кошти будуть використані, все ще обговорюються.

Єврокомісія планує запропонувати конфіскацію декількох десятків мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених в Європі суверенних активів росії, на підтримку України. Про це з для The Guardian на умовах анонімності заявили високопосадовці ЄС, пише УНН.

Деталі 

За словами джерел, посадовці Єврокомісії готові висунути на розгляд держав-членів ЄС юридично обґрунтовану пропозицію, можливо, до саміту лідерів Євросоюзу у Брюсселі наступного четверга.

Зазначається, що заморожені в Європі активи, ймовірно, принесуть від 15 до 20 млрд євро прибутку після сплати податків у період до кінця 2027 року, залежно від динаміки світових процентних ставок.

Заморожені російські активи мають бути спрямовані на компенсації для українців постраждалих від агресії рф – Костін14.03.24, 00:53

У виданні пояснюють, що хоча посадовці сподіваються на домовленість про вилучення прибутків, поки що вони не очікують угоди про те, як ці гроші мають бути використані. Наразі деякі держави виступають проти того, щоб використовувати їх для фінансування української армії, вважаючи за краще витратити їх на реконструкцію та гуманітарні зусилля.

Доповнення

Джерела кажуть, що Європейська комісія поки що не буде пропонувати варіанти щодо використання цих грошей.

Це означає, що вони можуть погодитися в принципі на використання надходжень від прибутку, але потім провести подальшу дискусію про те, куди ці гроші можуть бути спрямовані відповідно до конституції кожної країни-члена

- пояснив один з співрозмовників The Guardian.

За його словами, процес набрав обертів, і в ЄС очікують, що після ухвалення початкового рішення справа зрушиться з мертвої точки.

Нагадаємо

Після візиту до України віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що Європейська комісія невдовзі запропонує, як використати надходження від заморожених російських активів для підтримки України.

Єврокомісія хоче передати україні майже 30 мільярдів євро 

Популярні

Новини по темі