13-kvitnia-mizhnarodnyi-den-podiaky-roslynam-den-hry-erudyt

13 квітня: Міжнародний день подяки рослинам, День гри "Ерудит"

 • 116801 переглядiв

Сьогодні, 13 квітня, усі любителі флори та загадково світу зелених насаджень можуть долучитися до заходів з нагоди Міжнародного дня подяки рослинам. За оцінками науковців, за останні 250 років на нашій планеті зникли більше 500 видів рослин. 60 тисяч видів рослин перебувають на межі зникнення.

Сьогодні, 13 квітня, усі любителі флори та загадково світу зелених насаджень можуть долучитися до заходів з нагоди Міжнародного дня подяки рослинам, пише УНН.

Вплив рослин на нашу планету й на організм людини загалом важко переоцінити. Вони з усією поглинають вуглекислий газ та різні небезпечні летючі органічні сполуки, а потім виділяють кисень.

Безліч необхідних продуктів виготовляють саме з рослин, без рослинної їжі раціон людини не може бути повноцінним, годі вже й казати про травоїдних тварин.

Окрім величезної користі, рослини дарують людству естетичне задоволення від вирощування та милування ними. Адже квіти, дерева, кущі позитивно впливають не тільки на фізичне, а й на психологічне здоров’я.

На даний час царство рослин на нашій планеті налічує понад 500 тисяч видів. Усі рослини поділяються на 2 відділи: справжні зелені водорості, до яких відносять більшість зелених водоростей, і вищі рослини, до якого відносять деякі складніші зелені водорості та всі наземні рослини.

Рослинний світ України нараховує понад 16 тисяч видів.

За оцінками науковців, за останні 250 років на нашій планеті зникли більше 500 видів рослин. 60 тисяч видів рослин перебувають на межі зникнення.

Любителі інтелектуальних розваг сьогодні можуть долучитися до святкування Дня гри "Ерудит", яка у багатьох країнах відома під назвою Scrabble. Подія започаткована на честь дня народження Альфреда Баттса, який з’явився на світ 13 квітня 1899 року.

У 1938 році, на той момент, безробітний архітектор Баттс представив свій перший варіант гри.

За задумом чоловіка, це мала бути гра, у якій знання і випадок мали б однакову вагу, тому він використав принцип кросворду і випадковий вибір літер на початку гри.

В першому варіанті Баттс використав лише набір карток з літерами – гра нікого не зацікавила.

Тоді Баттс додав у свою розробку ігрове поле на 225 квадратів і змінив принцип гри. Теперь слова мали перетинати одне одне, як в кросворді. В 1948 році підприємець Джеймс Бруно купив у автора права на виробництво гри в обмін на роялті за продажу кожної копії.

У 1952 гра стала шалено популярною у США, а згодом і багатьох країнах світу.

Також 13 квітня проводяться різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня поінформованості про функціональні неврологічні розлади (FND).

FND – це стан, при якому комунікаційні шляхи мозку та тіла не працюють належним чином, що призводить до широкого спектру фізичних та/або неврологічних симптомів. Ці симптоми можуть включати тремор, судоми, труднощі при ходьбі, оніміння та багато іншого. FND часто неправильно розуміють і неправильно діагностують, що може призвести до непотрібного лікування та затримок у встановленні правильного діагнозу та лікування. Цей день має на меті розповісти людям про подібні розлади та їхні симптоми, про важливість ранньої діагностики та правильного лікування.  

За церковним календарем сьогодні День пам’яті священномученика Артемона.

Артемон народився у Малій Азії в християнській родині. З юних років присвятив своє життя служінню Господу, був проповідником та богословом.

Коли, за часів імператора Діоклетіана, посилилися гоніння на християн, Артемон не припинив проводити богослужіння.

За наказом правителя священника похилого віку схопили, довго та жорстоко катували, а потім стратили.

Іменини 13 квітня святкують Артем, Дмитро, Марфа.

Популярні

Новини по темі