neobkhidni-zakonodavchi-zminy-shchob-prybraty-nedobrosovisnu-konkurentsiiu-iz-zakupivel-dlia-zsu-politoloh

Необхідні законодавчі зміни, щоб прибрати недобросовісну конкуренцію із закупівель для ЗСУ – політолог

 • 133697 переглядiв

Політолог Віктор Бобиренко пропонує внести зміни до законодавства, щоб запобігти недобросовісній конкуренції та тиску на нових постачальників з боку фірм, які раніше постачали продовольство для української армії, але відмовилися брати участь у конкурсах для Державного оператора тилу.

Щоб позбавити деякі фірми можливості використовувати недобросовісну конкуренцію в процесі закупівель "Державного оператора тилу" для української армії, зокрема і продуктів харчування, можливо, необхідно запровадити певні зміни на законодавчому рівні. Таку думку висловив політолог Віктор Бобиренко в ексклюзивному коментарі УНН.

Зокрема, це стосується ситуації, про яку заявляли в ДОТ, коли фірми, які раніше забезпечували ЗСУ продуктами харчування, але відмовилися від участі в тендерах, тепер тиснуть на нових постачальників.

Ясна річ, що правоохоронці мають припиняти такі речі, тиск це не нормально. Бо так процедурно можна поламати будь-який тендер. Можна ж елементарно збивати ціну, а потім не підписувати тендерну угоду, і таким чином дуже довго закупівлі не робити. Думаю, тут можливо треба якісь законодавчі зміни, щоб фірми які зловживають отримували чорну мітку

- зазначив Бобиренко.

За його словами, проявом недобросовісної конкуренції є інформаційні атаки на ДОТ, які, не виключено, будуть продовжуватися.

Щодо початку поставок продуктів для ЗСУ за першими контрактами ДОТ, то, на думку Бобиренка, про те, чи відбулися зміни на краще можна буде говорити пізніше.

Досвід показує, що децентралізація - це правильно: щоб не МОУ займалося всіма закупівлями. Делегування повноважень ДОТ - це нормально, це більш ефективне витрачання грошей. А от чи вдалою була реформа - будемо дивитися, але тільки після аналізу цін та якості

- додав політолог.

Контекст

Минулого тижня розпочалися поставки продуктів харчування для Збройних сил України за першими контрактами, які уклав "Державний оператор тилу" - до військових частин по всій Україні попрямували 300 вантажівок.

Як заявив Директор з управління поставками ДОТ Яким Коваленко в ексклюзивному коментарі УНН, вони отримують певну інформацію що фірми, які раніше забезпечували ЗСУ продуктами харчування намагаються тиснути на нових постачальників.

Ми отримуємо сигнали щодо спроб тиску на нових постачальників та виробників, які поставляють свою продукцію як субпідрядники. Здебільшого це залякування щодо закриття для них можливості постачання для ЗСУ, коли старі компанії "відновлять постачання". На жаль, також отримуємо сигнали щодо висловлення побажань від начальників продовольчих служб щодо виключного переліку виробників продукції від яких можливе приймання товару на військову частину

- розповів Коваленко.

Тимчасова тиша: чому замовкли "ворожі" голоси проти ДОТ27.03.24, 12:45

Популярні

Новини по темі

В Україні розпочали фінансування пенсій за квітень

 • 22784 переглядiв