vodopostachannia-u-ssha-stykaietsia-z-paralizuiuchymy-kiberatakamy-z-boku-vorozhykh-krain-administratsiia-baidena

Водопостачання у США стикається з "паралізуючими кібератаками" з боку ворожих країн - адміністрація Байдена

 • 32741 переглядiв

Адміністрація Байдена попередила губернаторів американських штатів, що ворожі іноземні держави здійснюють руйнівні кібератаки, спрямовані на критично важливі комунальні підприємства водопостачання та водовідведення по всій території Сполучених Штатів, створюючи ризики перебоїв у постачанні чистої питної води та накладаючи значні витрати.

Білий дім попередив губернаторів штатів про те, що підприємства питного водопостачання та водовідведення стикаються з "виводячими з ладу кібератаками" з боку ворожих іноземних держав, які націлені на роботу критично важливих об'єктів. Про це передає УНН, із посиланням на опублікований лист помічника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана.

Кібератаки, що виводять з ладу, вражають системи водопостачання та каналізації по всій території Сполучених Штатів (..) Ці атаки можуть порушити найважливішу лінію життєзабезпечення чистою та безпечною питною водою, а також спричинити значні витрати для постраждалих спільнот

- йдеться в листі.

Також повідомляється про дві недавні хакерські погрози, з якими зіткнулися водоканали США.

Один випадок стався, коли хакери, які підтримує уряд Ірану, відключили операційне обладнання на об'єктах водопостачання, які все ще використовували загальновідомий пароль адміністратора за умовчанням.

У листі не називався об'єкт, але подробиці, включені до пов'язаної з ним ради, пов'язують цей злом з тим, що стався в листопаді минулого року в муніципальному управлінні водопостачання Алікіппи на заході Пенсільванії. Очевидно, тоді хакери зламали програмований логічний контролер виробництва Unitronics і змусили екран пристрою відображати антиізраїльське повідомлення.

У відповідь на це співробітники комунальної служби тимчасово відключили насос, який подає питну воду до місцевих селищ.

Друга загроза була публічно оприлюднена минулого місяця Агентством з кібербезпеки та безпеки інфраструктури. Чиновники заявили, що хакерська група, підтримувана китайським урядом і відома під назвою Volt Typhoon, закріпилася в мережах багатьох організацій критичної інфраструктури, в тому числі в секторах зв'язку, енергетики, транспорту, а також водопостачання та водовідведення. У повідомленні йдеться, що хакери заздалегідь позиціонували себе в ІТ-середовищі, щоб у разі кризи або конфлікту з США провести операції з виведення з ладу багатьох секторів критичної інфраструктури.

У листі повідомляється про формування робочої групи з кібербезпеки водного сектору для виявлення вразливих місць у водних системах США.

Україна без боєприпасів зуміла з 24 лютого 2022 року звільнити 50% окупованих територій - Кулеба20.03.24, 11:26

Нагадаємо

На кранах китайського виробництва, що працюють в американських портах, було виявлено пристрої зв'язку з віддаленим доступом, що спричинило стурбованість національної безпеки у зв'язку з потенційним ризиком саботажу і шпигунства.

Також раніше УНН із посиланням на Reuters повідомляв, що Китай надає економічну та безпекову допомогу росії на тлі її війни в Україні, підтримуючи промислову базу країни-агресора, а також створює загрози впливу на вибори в США 2024 року. Також залишаються очікування потенційної агресії проти Тайваню з боку КНР.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі