"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні  концтабір для підприємців – експерти

"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні концтабір для підприємців – експерти

Київ  •  УНН

25 квітня 2024, 11:04  •  296204 перегляди

Read in English

Експерти попереджають, що законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу" є дискримінаційним, порушує презумпцію невинуватості та має на меті створити "концтабір" для підприємців, які не увійшли до списку "обраних".

Законопроєкт про "клуб білого бізнесу" голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева дискримінаційний та порушує презумпцію невинуватості, розділяючи без рішення суду бізнес в Україні на "білий" та порушників. Справжня його мета – не зменшення тиску на бізнес, а "кошмар" тих, хто не увійде до списку обраних. Такі думки в коментарях УНН висловили експерти.

Деталі

Верховна Рада в середу ухвалила в першому читанні проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства" більше відомий як законопроєкт про "клуб білого бізнесу". За словами Гетманцева, ухвалення його ініціативи в цілому дозволить знизити податковий тиск на підприємців.

Проте така заява голови податкового комітету Ради виглядає як відверта брехня. Зокрема, за словами директора економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна, ухвалення законопроєкту Гетманцева навпаки призведе до збільшення тиску на підприємців. Експерт переконаний, що в результаті податківці не чіпатимуть "своїх" і "закошмарять" тих, хто не увійде до клубу обраних.

"В цей клуб вони будуть вибірково в ручному режимі включати ті компанії, які будуть сплачувати можновладцям корупційну ренту, а всі інші будуть ворогами, Тобто, це знищення загалом української економіки, і ФОПів, і компаній – і великих і маленьких, і з іноземним, і з українським капіталом", - зазначив Амелін.

Image

На його думку, цілеспрямоване знищення української економіки може бути вигідне лише ворогу нашої держави.

"Я хочу нагадати, що економіка – це база для обороноздатності країни, економіка це база для того, щоб українці жили в добробуті, тому, я вважаю, що це диверсія проти економіки, українських громадян і проти української армії", - підкреслив Амелін.

Гетманцев обдурив депутатів, які стали співавторами законопроєкту про "клуб білого бізнесу", насправді там преференції для обраних - Южаніна20 березня 2024, 08:50 • 143172 перегляди

Водночас співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач акцентував увагу на дискредитаційному підході у розділенні бізнесу на категорії.

"Насправді, все це виглядає, як дуже дискредитаційний підхід, бо є різні бізнес-моделі, відповідно, всіх рахувати за якоюсь усередненою схемою неправильно", - підкреслив економіст.

"Клуб білого бізнесу" Гетманцева також має ще одну цікаву функцію – він зробить офіційним ухилення від податкових перевірок для обраних, вважає Длігач.

"Для цього все і робиться, щоб своїм зробити офіційне ухилення від перевірок, а тим, хто не свій, зробити максимум аби посилити тиск. Це точно не на користь підприємництва і розвитку економіки", - зазначив він.

Експерти також наголошують, що ініціатива Гетманцева має ряд корупційних ризиків. Зокрема, податківці самі зможуть вирішувати, кому стати обраним, а кого відразу охрестити порушником. При цьому презумпція невинуватості, яка діє в усіх демократичних державах, на закон про "клуб білого бізнесу" не розповсюджуватиметься.

"Я хочу нагадати, що в правовій державі діє презумпція невинуватості, і якщо ми законом починаємо розділяти бізнес або людей на різні групи, то ми вже порушуємо основні права як людини, так і підприємства. Україна – країна, яка займає 130 місце в світовому рейтингу економічних свобод. Прийняття ще одного закону який сегрегує бізнес, нас взагалі відкине на останні позиції цього рейтингу, і він дасть більше можливостей можновладцям, чиновникам, фіскалам вбивати бізнес. Що таке білий і не білий бізнес? Хто судді? Хто визначає?", - поставив риторичне запитання Амелін.

Image

На його думку, дозвіл чиновникам без рішення суду самостійно вирішувати за власними критеріями ,кого відносити до списку білого бізнесу, а кого призначати сірим, вбиває українську економіку, адже закриє будь-які можливості для залучення іноземних інвестицій.

Економіст Длігач наголосив, що ставлення демократичної держави до бізнесу апріорі повинне бути як до легального, що не має порушень.

"Держава має ставитися до всього бізнесу, як до доброчесного і білого. Не може бути ситуації, в якій держава в несудовий спосіб за якимись ознаками визначає приналежність бізнесу до якоїсь категорії. Це ганьба і порушення ідеології ведення підприємницької діяльності", - наголосив він.

Експерти зазначають, що умови, які створить закон про "клуб білого бізнесу" швидше нагадуватимуть концтабір.

"Що таке увійти в клуб? Це сегрегуватися з кимось. У нас по замовчуванню всі білі, поки це не доведено вироком суду. Презумпція невинуватості у нас діє. А якщо ми створюємо штучні перепони, штучну сегрегацію – це вже нагадує якийсь концтабір – ти більш хороший, а ти менш хороший, але всі ви в концтаборі знаходитеся. Україна – вільна країна, для українців свобода і воля це є головні цінності. А нам чиновники, які мають працювати задля людей – створюють перепони для розвитку. Ми тільки зробимо можливості аби українці поїхали з країни. Ми хочемо втратити бізнес і людей? Так наша влада, Гетманцев і такі як він роблять все для того, щоб українці поїхали з країни і перестали тут працювати і робити бізнес", - додав Амелін.

"Клуб проклятих" або які ризики несе в собі законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу"12 квітня 2024, 06:00 • 525027 переглядiв

Член податкового комітету Ради Ніна Южаніна неодноразово критикувала законодавчу ініціативу Гетманцева, зазначаючи, що таким чином він хоче узаконити процес віднесення підприємств до списку ризикових, і блокування податкових накладних.  На її думку, законопроєкт Гетманцева в тому числі покликаний унеможливити притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто причетний до створення інструменту з блокування роботи бізнесу шляхом присвоєння йому статусу ризикового і блокування податкових накладних. 

"Зараз все що робиться по блокуванню податкових накладних, по віднесенню платників до ризикових, по невиконанню рішень судів щодо зняття (статусу ризикового підприємства – ред.) і незаконності цього статусу ризиковості – це все перебуває поза законом, тому що постанова, якою затверджений порядок блокування, не є в рамках діючого Податкового кодексу. Все, це перевищення повноважень виконавчої гілки влади. Оскільки це вже набуло величезних розмахів, я сподіваюсь що хтось з юристів знайде можливості і ресурси довести нанесену шкоду для підприємств цим блокуванням", - зазначила Южаніна.

Image

Нардеп додала, що за такі дії може бути кримінальна відповідальність через перевищення службових повноважень. "І тут буде ціла організована група людей, які давали вказівки, які виписували ці норми, застосовували їх і так далі. І скоріше за все для того, щоб уникнути цієї відповідальності є основний лейтмотив цього проєкту закону – внести в тіло податкового кодексу норми, які якраз стосуються ризиковості платника", - резюмувала Южаніна.

Додамо

Раніше "клуб білого бізнесу" розкритикував також бізнес-омбудсмен Роман Ващук. Він переконаний, що такий закон створить резервацію для еліти замість того, щоб вирівняти умови для всього бізнесу.

Крім того, за висновками групи аналітиків Ради бізнес-омбудсмена, наразі в українській податковій діє "презумпція злої волі". 

"Тобто платник податків – це потенційний порушник податкового законодавства радше, ніж законослухняний платник, який може допустити якісь помилки і якому треба допомогти", - розповів Ващук під час презентації результатів дослідження.

За його словами, наразі податкові перевірки не ефективні, адже не виконують свою основну функцію – не наповнюють бюджет країни.

Аналітики Спілки українських підприємців у своїх висновках  також вказали на те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні положення та корупційні ризики. 

Нагадаємо

На Mind Entrepreneur Summit 2024 – конференцію для малого і середнього бізнесу, де планувався виступ Гетманцева, прийшли люди в костюмах гусей із надписом "Щіпай мене – не чіпай бізнес!" 

Новини по темi
"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні  концтабір для підприємців – експерти

"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні концтабір для підприємців – експерти

25 квітня 2024, 11:04  •  296204 перегляди
Електронний кабінет військовозобов’язаного може запрацювати вже в червні - Міноборони

Електронний кабінет військовозобов’язаного може запрацювати вже в червні - Міноборони

25 квітня 2024, 10:56  •  32259 перегляди
Макрон про війну в Україні: "головна загроза європейській безпеці"

Макрон про війну в Україні: "головна загроза європейській безпеці"

25 квітня 2024, 10:55  •  29665 перегляди
В Україні заблокували пропагандистські YouTube-канали "Вышка" і "Да, это так" - ЦПД

В Україні заблокували пропагандистські YouTube-канали "Вышка" і "Да, это так" - ЦПД

25 квітня 2024, 10:49  •  27449 перегляди
ТЦК за кордоном не буде. У Міноборони пояснили, як українці в інших країнах зможуть оновити дані

ТЦК за кордоном не буде. У Міноборони пояснили, як українці в інших країнах зможуть оновити дані

25 квітня 2024, 10:38  •  30091 перегляди
Макрон заявив про "сильну Європу", яка має бути в змозі протистояти глобальним війнам

Макрон заявив про "сильну Європу", яка має бути в змозі протистояти глобальним війнам

25 квітня 2024, 10:36  •  23147 перегляди
ВР ухвалила закон, що врегулює розмір й виплату пенсій тим, хто працював за кордоном

ВР ухвалила закон, що врегулює розмір й виплату пенсій тим, хто працював за кордоном

25 квітня 2024, 10:36  •  26405 перегляди
росіяни вранці масовано обстріляли Донеччину: є загиблий та п'ятеро поранених

росіяни вранці масовано обстріляли Донеччину: є загиблий та п'ятеро поранених

25 квітня 2024, 10:36  •  21679 перегляди
Німеччина підтримає введення обмежень на імпорт російського СПГ до Європи

Німеччина підтримає введення обмежень на імпорт російського СПГ до Європи

25 квітня 2024, 10:30  •  20512 перегляди
Парламент підтримав створення реєстру постраждалих людей через агресію рф

Парламент підтримав створення реєстру постраждалих людей через агресію рф

25 квітня 2024, 10:29  •  20032 перегляди

"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні концтабір для підприємців – експерти

Експерти попереджають, що законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу" є дискримінаційним, порушує презумпцію невинуватості та має на меті створити "концтабір" для підприємців, які не увійшли до списку "обраних".

Економіка • 25 квітня 2024, 11:04  •  296204 перегляди
"Клуб білого бізнесу" Гетманцева створить в Україні  концтабір для підприємців – експерти

Електронний кабінет військовозобов’язаного може запрацювати вже в червні - Міноборони

Міністерство оборони активно працює над запуском електронного кабінету у червні, через який усі військовозобов'язані України зможуть оновлювати свої військово-облікові дані, навіть перебуваючи за кордоном.

Суспільство • 25 квітня 2024, 10:56  •  32259 перегляди
Електронний кабінет військовозобов’язаного може запрацювати вже в червні - Міноборони

Макрон про війну в Україні: "головна загроза європейській безпеці"

Президент Франції Еммануель Макрон вважає війну в Україні "головною загрозою європейській безпеці" і хоче розробити європейську оборонну ініціативу для забезпечення надійного захисту континенту.

Війна • 25 квітня 2024, 10:55  •  29665 перегляди
Макрон про війну в Україні: "головна загроза європейській безпеці"

В Україні заблокували пропагандистські YouTube-канали "Вышка" і "Да, это так" - ЦПД

В Україні заблокували пропагандистські YouTube-канали "Вишка" та "Да, это так", ворог готує нову дискредитаційну кампанію проти допомоги США, повідомила заступниця керівника Центру політичного аналізу Ради національної безпеки і оборони.

Війна • 25 квітня 2024, 10:49  •  27449 перегляди
В Україні заблокували пропагандистські YouTube-канали "Вышка" і "Да, это так" - ЦПД

ТЦК за кордоном не буде. У Міноборони пояснили, як українці в інших країнах зможуть оновити дані

Міністерство оборони України планує дозволити чоловікам, які перебувають за кордоном, оновлювати свої військово-облікові дані в консульських установах та через електронний кабінет, оскільки функціонування територіальних військкоматів за межами країни є нереальним.

Війна • 25 квітня 2024, 10:38  •  30091 перегляди
ТЦК за кордоном не буде. У Міноборони пояснили, як українці в інших країнах зможуть оновити дані

Макрон заявив про "сильну Європу", яка має бути в змозі протистояти глобальним війнам

Президент Франції Еммануель Макрон виклав своє бачення сильної Європи, здатної протистояти глобальним викликам, таким як війна росії в Україні, шляхом зміцнення своєї обороноздатності та взаємодії з усіма регіонами світу.

Політика • 25 квітня 2024, 10:36  •  23147 перегляди
Макрон заявив про "сильну Європу", яка має бути в змозі протистояти глобальним війнам

ВР ухвалила закон, що врегулює розмір й виплату пенсій тим, хто працював за кордоном

Парламент ухвалив закон, який регулює нарахування пенсій тим, хто працював за кордоном та встановлює правила припинення пенсійних виплат у певних випадках.

Економіка • 25 квітня 2024, 10:36  •  26405 перегляди
ВР ухвалила закон, що врегулює розмір й виплату пенсій тим, хто працював за кордоном

росіяни вранці масовано обстріляли Донеччину: є загиблий та п'ятеро поранених

Одна людина загинула і ще п'ятеро отримали поранення внаслідок масованого обстрілу росіян Донецької області сьогодні вранці.

Війна • 25 квітня 2024, 10:36  •  21679 перегляди
росіяни вранці масовано обстріляли Донеччину: є загиблий та п'ятеро поранених

Німеччина підтримає введення обмежень на імпорт російського СПГ до Європи

Німеччина підтримує включення заборони на імпорт російського скрапленого природного газу в наступний пакет санкцій ЄС проти росії. Про це сказав віце-канцлер, міністр економіки ФРН Роберт Хабек, закликавши інші країни наслідувати їхній приклад.

Війна • 25 квітня 2024, 10:30  •  20512 перегляди
Німеччина підтримає введення обмежень на імпорт російського СПГ до Європи

Парламент підтримав створення реєстру постраждалих людей через агресію рф

Верховна Рада України ухвалила законопроект про створення Державного реєстру осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України.

Війна • 25 квітня 2024, 10:29  •  20032 перегляди
Парламент підтримав створення реєстру постраждалих людей через агресію рф